23-26 May, 2018


Putra World Trade Centre 
Kuala Lumpur, Malaysia

Data Protection Policy
  • English
  • Bahasa Malaysia
Notice for Consent under the Personal Data Protection Act 2010 (“PDP Notice”)

To : Our Valued Customers / Business Partners
 
Premier ITE Sdn Bhd (Company No.: 1061601-A) (we”, “our” orusor “Company”) respects and is committed to the protection of the personal information and privacy relating to our Customers (as defined herein) and Business Partners (as defined herein) in compliance with the Personal Data Protection Act 2010 (“Act”).
 
This PDP Notice, prepared in accordance with the Act, sets out, amongst others:
 
(i) the type of your Personal Data (as defined herein) that we collect;
(ii) the methods we collect your Personal Data;
(iii) the purposes for which your Personal Data is being or is to be collected and further processed;
(iv) the parties to whom we may disclose your Personal Data;
(v) your right to request access to and to request correction or limit the processing of your Personal Data;  
(vi) the steps taken by us to protect your Personal Data; and
(vii) the manner, in which you may contact us with any inquiries or complaints in respect of your Personal Data.
 
Please read this PDP Notice carefully as it is important and applicable to you.
 
Definition
 
For the purpose of this PDP Notice, unless the context otherwise requires:
 
“Business Partners” : means our suppliers, vendors, principals and providers of goods and/or services, dealer(s), authorised service partner(s) (including their employees, directors and shareholders).
 
“Customers” : means the visitors, exhibitors or any individual or entity that purchases our products or services
 
“Personal Data” : means any information in respect of commercial transactions, which is being processed wholly or partly by means of equipment operating automatically in response to instructions given for that purpose or is recorded with the intention that it should wholly or partly be processed by means of such equipment or is recorded as part of a relevant filing system or with the intention that it should form part of a relevant filing system, that relates directly or indirectly to you, who is identified or identifiable from that information or from that and other information in our possession, including any sensitive personal data (i.e. your physical or mental health or condition, your political opinions, religious beliefs or other beliefs of a similar nature) and expression of opinion about you.
 
“Related Corporation”  : means a related corporation as defined under Section 7 of the Companies Act 2016.
“You/Your”  : means the addressee of this PDP Notice.
1.    COLLECTION OF PERSONAL DATA
 
1.1 The provision by you of your Personal Data may be mandatory or voluntary in nature depending on the Purposes (as defined herein) for which your Personal Data is collected by us. Where it is obligatory for you to provide us with your Personal Data, and you fail or choose not to provide us with such data, or do not consent to the collection, use, storing, disclosure and/or processing of your Personal Data, we may not be able to offer and render the products, services and/or facilities which you require from us or otherwise deal with    you. 
 
1.2 We collect your Personal Data during the course of our business activities and will only collect such Personal Data if it is necessary to enable us to perform and render our functions      or activities.
 
1.3 We collect Personal Data about you if it is reasonable and practical to do so. Some examples of the types of your Personal Data which we may collect and process include (but not limited to) the following:
 
  • personal information such as name, photographs, age, gender, national registration identity card number, passport number or other identification document number, date of birth, race, ethnic origin, nationality, employment, business activities, physical and mental health etc.,
  • contact information such as correspondence address, telephone number, and electronic mail address;
  • payment details such as credit or debit card information, including the name of cardholder, card number, card issuing bank, card issuing country, expiry date and other banking account details;
  • transaction history; and
  • information about your computer (including mobile device) such as your internet protocol address, geographical location, browser type, browser version, operating system, length of visit, page viewed and website navigation paths and other information that relates directly or indirectly to you, when you visit our website.
 
2. HOW PERSONAL DATA IS COLLECTED
 
2.1 We may collect your Personal Data from you, your authorised representatives, third parties, or from publicly available sources which may include (but is not limited to) the following:
           
            (i)         when you:
 
  • register your details with us, via our enquiry form on our website;
  • complete purchase orders or requests for our products or services (by phone, in person or electronically);
  • communicate with us directly via our general line, or directly via our co-workers within our organisation in relation to our products and services (in person, by e-mail, telephone or any other means);
  • conduct certain types of transactions such as refunds and/or cancellation;
  • participate in surveys and other types of research; and
  • provide feedback to us;
 
(ii) from appointed agent(s) or third parties whom we dealt with;
 
(iii) from such other sources where you have given your consent for the collection and disclosure of your Personal Data and/or where otherwise lawfully permitted; and
 
(iv) via closed-circuit television or camera visual recordings when you visit our business premises or participate in any of our events.

3. PURPOSES FOR COLLECTION, USE, STORAGE, DISCLOSURE AND PROCESSING OF PERSONAL DATA
 
3.1 The Personal Data which we collected from you may be used, stored, disclosed and/or processed for various purposes, which may include (but is not limited to) the following:
         
(i) to process your registration as our Customer or Business Partner;
(ii) to monitor access to our business premises for security and record purposes;
(iii) to monitor compliance and adherence with our internal rules and policies;
(iv) to communicate with you;
(v) to maintain and improve customer relationship;
(vi) to assess, process and provide products, services and/or facilities to you;
(vii) to administer and process any payments or claims related to products, services and/or facilities requested by you;
(viii) to establish your identity and background;
(ix) to respond to your enquiries or complaints and resolve any issues and disputes which may arise in connection with any dealings with us;
(x) to provide you with information and/or updates on our products and services offered by us and/or events organised by us and selected third parties which may be of interest to you from time to time;
(xi) to facilitate your participation in, and our administration of, any events;
(xii) to maintain and update internal record keeping;to send you seasonal greetings messages from time to time;
(xiii) to send you invitation to join our events and product launch events;
(xiv) to monitor, review and improve our events and promotions, products and/or services;
(xv) to conduct credit reference checks and establish your credit worthiness, where necessary, in providing you with the products, services and/or facilities;
(xvi) to administer and give effect to your commercial transactions with us (such as tender award, contract for service, tenancy agreement);
(xvii) to process any payments related to your commercial transactions with us;
(xviii) to process and analyse your Personal Data either individually or collectively with other individuals;
(xix) to conduct market research or surveys, internal marketing analysis, customer profiling activities, analysis of customer patterns and choices, planning and statistical and trend analysis in relation to our products and/or services;
(xx) to share any of your Personal Data with the auditor for our audit and reporting purposes;
(xxi) to share any of your Personal Data pursuant to any agreement or document which you have duly entered with us for purposes of seeking legal and/or financial advice and/or for purposes of commencing legal action;
(xxii) to share any of your Personal Data with our Business Partners to jointly develop products and/or services or launch marketing campaigns;
(xxiii) to share any of your Personal Data with financial institutions necessary for the purpose of applying and obtaining credit facility(ies), if necessary;
(xxiv) to operate, maintain and better manage our business and your relationship with us;
(xxv) to respond to an emergency that threatens the life, health or safety of yourself or another individual;
(xxvi) for business transaction with you;
(xxvii) for internal administrative purposes;
(xxviii) for audit, risk management and security purposes;
(xxix) for detecting, investigating and preventing fraudulent, prohibited or illegal activities;
(xxx) for any investigations or proceedings;
(xxxi) for disclosure which is clearly in your interest or necessary in the public interest;
(xxxii) for enabling us to perform our obligations and enforce our rights under any agreements or documents, that we are a party to;
(xxxiii) to transfer or assign our rights, interests and obligations under any agreements entered into with us;
(xxxiv) for meeting any applicable legal or regulatory requirements and making disclosure under the requirements of any applicable law, regulation, direction, court order, by-law, guideline, circular or code applicable to us;
(xxxv) to enforce or defend our rights and your rights under, and to comply with, our obligations under the applicable laws, legislation and regulations; and
(xxxvi) for any other purposes that are incidental or ancillary or in furtherance to the above purposes which are not specifically mentioned herein and/or permitted by any law, regulations, guidelines and/or relevant regulatory authorities,
 
(hereinafter collectively referred to as “Purposes”).

4. DISCLOSURE OF PERSONAL DATA
 
4.1 We generally keep your Personal Data confidential. However, we may be required to disclose them to certain parties (whether they are residing in or outside Malaysia), in certain circumstances, including but not limited to:
 
(i) persons/companies/organisations whom you have consented to share your Personal Data; (ii) our parent company and its Related Corporations;
(iii) our Customers, Business Partners and/or its Related Corporations;
(iv) any of our employees, officers or professional advisers insofar as reasonably necessary for any of the Purposes set out in this PDP Notice;
(v) third party service providers such as data entry service providers, professional advisors, consultants, auditors, contractors, storage facility providers, operational service providers, logistics providers and financial institutions;
(vi) any governmental, public or regulatory authority; and
(vii) our prospective or new holding or subsidiary companies in case of a merger, acquisition, reorganisation of our company or any corporate proposal undertaken by us.
 
4.2 It may be necessary for us to transfer your Personal Data outside Malaysia if any of our service providers or Business Partners is involved in providing services which are located in countries outside Malaysia.

5. REQUEST FOR ACCESS OF PERSONAL DATA
 
5.1 You may request to access your Personal Data in our possession by submitting your written request to the following address:
 
 Personal Data Protection Officer
 Trade Link ITE Sdn Bhd (Company No.: 1033543-M)
 A-11-02A, Empire Tower Office
 Empire Subang, Jalan SS16/1
 47500, Selangor, Malaysia
 
 E-mail address: [email protected]
 
5.2 For a request to access your Personal Data, we will provide you with the relevant Personal Data within twenty-one (21) days upon receipt of such request being made.
 
5.3 We will use reasonable efforts to comply with your requests in a timely manner. If we are unable to accede to your requests, we will notify you of the reasons (for example, when we are unable to confirm your identity or where information requested for is of a confidential commercial nature or in the event we receive repeated request for the same information).
 
5.4 Where a request cannot be complied within the above time frame, we will inform you of the reasonable time in which we will respond. 
 
5.5 We reserve the right to decline request which would jeopardise the security and privacy of the personal information of others as well as request which are impractical or not made in good faith.
 
5.6 Depending on the scope and nature of the work required to process your access request, we may be required to impose a fee to recover our administrative costs. This will be assessed on a case-by-case basis by our Personal Data Protection Officer. Where such a fee is to be imposed, we will provide you with a written estimate of the fee for your consideration. Please note that we will only process your request once you have agreed to the payment of the fee. In certain cases, we may also require a deposit from you before we process the access request. You will be notified if a deposit is required in the written estimate of the fee, if any.
 
6. REQUEST TO WITHDRAW/LIMIT THE CONSENT
 
6.1 You may request to withdraw or limit your consent given to us for the collection, use, storing, disclosure and/or processing of your Personal Data which are in our possession or under our control by submitting your written request to our Personal Data Protection Officer at the abovementioned address.
 
6.2  We will process your request within twenty-one (21) days upon receipt of such request and will thereafter cease or limit the collection, use, storage, disclosure and/or processing of your Personal Data in the manner as stated in your request. However, please note that we may not be able to continue with your existing relationship with us and may not provide you with relevant products, services and/or facilities requested by you or update you on the latest products, services and/or facilities thereafter.

7. ADMINISTRATION AND MANAGEMENT OF PERSONAL DATA
 
7.1 We will use our best efforts to ensure that your Personal Data is accurate, complete, up-to-date and not misleading. Therefore, the Personal Data which you provide us should, as far as it is reasonably practicable, be accurate, complete, up-to-date and not misleading. Should you wish to update or rectify your Personal Data, you may submit your written request to the Personal Data Protection Officer at the abovementioned address. Upon request, we may update your Personal Data accordingly or if the information provided to us is incomplete or misleading, we shall be entitled to request for further information and supporting documents before proceeding to update or rectify your Personal Data. We will use reasonable efforts to comply with your requests in a timely manner. If we are unable to accede to your requests, we will notify you of the reasons.
 
7.2 We will not be responsible for relying on inaccurate or incomplete Personal Data arising from you not updating us of any changes in your Personal Data that you had initially provided to us.
 
7.3 We will put in place reasonable security arrangements to ensure that your Personal Data is adequately protected and secured. Appropriate security arrangements will be taken to prevent any unauthorised or accidental access or disclosure, use, copying, modification, leakage, loss, misuse, damage, alteration and/or destruction of your Personal Data. However, we cannot guarantee the security of your Personal Data transmitted to our e-mail or website (any transmission of Personal Data is at your own risk) as transmission of information via the internet is not completely secured and we cannot assume responsibility for any unauthorised use of your Personal Data by third parties which are wholly attributable to factors beyond our control.
 
7.4 We will also put in place measures such that your Personal Data in our possession or under our control is destroyed or permanently deleted upon us receiving your request to destroy or delete your Personal Data or as soon as it is reasonable to assume that (i) the Purposes for which that Personal Data was collected is no longer being served by the retention of such Personal Data and/or (ii) the retention is no longer necessary for any other legal or business purposes.
  
8. INQUIRY/COMPLAINT PROCESS
 
8.1 If you have any inquiry or complaint relating to this PDP Notice or otherwise relating to any misuse or suspected misuse of your Personal Data, you may submit your written inquiry or complaint to the Personal Data Protection Officer at the abovementioned address.
 
8.2 Where it is an e-mail or a letter through which you are submitting an inquiry or complaint, your indication at the subject header that it is an inquiry or complaint in relation to this PDP Notice would assist us in attending to your complaint speedily by passing it on to the relevant staff in our Company to handle this matter. For example, you could insert the subject header as “PDPA Complaint”.
 
8.3 We will certainly strive to deal with any inquiry or complaint that you may have speedily and fairly.
 
9. AMENDMENTS/UPDATES TO THIS PDP NOTICE
 
9.1 As part of our efforts to ensure that we properly manage, protect and process your Personal Data, we will be reviewing our policies, procedures and processes from time to time. 
 
9.2 We reserve the right to amend the terms of this PDP Notice at our absolute discretion without       prior notice to you. Any  amended PDP Notice will be posted on our website.
 
9.3 You are encouraged to visit our website at (http://www.automex.com.my/Data-Protection-Policy) from time to time to ensure that you are well informed of our latest PDP Notice.
 
10. CONFLICT
 
10.1 In the event of any conflict between the English and Bahasa Malaysia versions of this PDP Notice, the English version shall prevail.
 
11. ACKNOWLEDGEMENT AND CONSENT

11.1 We would like to thank you for providing your Personal Data to us through current or earlier dealings. By providing your Personal Data to us, you acknowledge that you have read and understood this PDP Notice and agree and consent to the collection, use, access, transfer, storage and processing of your Personal Data by us.
 
 
 
Yours Sincerely,
 
 
 
Executive Director
_______________________________________________________________________________
 

Notis Persetujuan di bawah Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (“NOTIS PDP”)
 
Kepada: Pelanggan-pelanggan / Rakan-Rakan Perniagaan Kami Yang Dihargai
 
Premier ITE Sdn Bhd (No. Syarikat: 1061601-A), (“kami" atau “Syarikat”) menghormati dan komited untuk melindungi maklumat peribadi dan privasi yang berkaitan dengan Pelanggan-Pelanggan kami (seperti yang dijelaskan di sini) dan Rakan-Rakan Perniagaan kami (seperti yang dijelaskan di sini) selaras dengan Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 ("Akta").
 
Notis PDP ini, disediakan selaras dengan Akta tersebut, menetapkan, antara lain:
 
(i)  jenis-jenis Data Peribadi anda (seperti yang dijelaskan di sini) yang kami kumpulkan;
(ii) kaedah-kaedah yang kami gunakan untuk mengumpul Data Peribadi anda;
(iii) tujuan-tujuan Data Peribadi anda dikumpul dan diproses selanjutnya;
(iv) pihak-pihak yang kami boleh dedahkan Data Peribadi anda;
(v) hak-hak anda untuk meminta akses kepada dan meminta pembetulan atau menghadkan pemprosesan Data Peribadi anda;
(vi) langkah-langkah yang diambil oleh kami untuk melindungi Data Peribadi anda; dan
(vii) cara-cara untuk menghubungi kami bagi sebarang pertanyaan atau aduan berkenaan dengan Data Peribadi anda.
 
Sila baca Notis PDP ini dengan teliti kerana ianya adalah penting kepada dan berkenaan dengan anda.
 
Definisi
 
Untuk tujuan Notis PDP ini, melainkan konteksnya memerlukan yang sebaliknya:
 
“Anda”  : bermaksud penerima Notis PDP ini.
 
“Data Peribadi” : bermaksud apa-apa maklumat yang berkenaan dengan transaksi komersial, yang sedang diproses secara keseluruhannya atau sebahagiannya melalui kelengkapan yang dikendalikan secara automatik sebagai tindak balas kepada arahan yang diberikan bagi maksud itu, direkodkan dengan niat bahawa ia sepatutnya diproses secara keseluruhannya atau sebahagiannya melalui kelengkapan itu atau direkodkan sebagai sebahagian daripada sistem pemfailan yang berkaitan atau dengan niat bahawa ia sepatutnya menjadi sebahagian daripada sistem pemfailan yang berkaitan, yang berhubungan secara langsung atau tidak langsung dengan anda, yang dikenal pasti atau boleh dikenal pasti daripada maklumat itu atau daripada maklumat itu dan maklumat lain dalam milikan kami, termasuk apa-apa data peribadi sensitif dan penyataan pendapat tentang anda.
 
“Pelanggan-Pelanggan” : bermaksud peserta pameran dan pelawat atau mana-mana individu atau entiti yang membeli produk dan perkhidmatan kami.
 
“Rakan-Rakan Perniagaan” : bermaksud pembekal, penjual, prinsipal dan penyedia barang dan/atau perkhidmatan kami, wakil-wakil penjual, rakan-rakan perkhidmatan sah (termasuk pekerja-pekerja, pengarah-pengarah dan pemegang-pemegang saham mereka).
 
“Syarikat Berkaitan” : bermaksud syarikat berkaitan sebagaimana yang dijelaskan di bawah Seksyen 7 Akta Syarikat 2016.
 
1.         PENGUMPULAN DATA PERIBADI  
 
1.1 Pemberian Data Peribadi anda adalah mandatori atau sukarela bergantung kepada Tujuan-Tujuan (seperti yang dijelaskan di sini) di mana Data Peribadi anda dikumpulkan oleh kami. Sekiranya anda diwajibkan untuk memberikan Data Peribadi anda kepada kami dan anda gagal atau tidak memilih untuk memberikan kepada kami, atau tidak bersetuju dengan pengumpulan, penggunaan, penyimpanan, pendedahan dan/atau pemprosesan Data Peribadi anda, kami mungkin tidak dapat menawarkan atau menyampai produk,perkhidmatan dan/atau kemudahan yang anda perlukan daripada kami atau berurusan dengan anda.
 
1.2 Kami akan mengumpul Data Peribadi anda ketika menjalankan aktiviti kami, dan hanya akan mengumpul Data peribadi tersebut sekiranya ia diperlukan supaya kami boleh melaksanakan dan menyampaikan fungsi-fungsi atau aktiviti-aktiviti kami.
 
1.3 Kami mengumpul Data Peribadi anda sekiranya munasabah dan praktikal untuk kami berbuat demikian. Beberapa contoh jenis Data Peribadi anda yang mungkin kami kumpul dan proses termasuk (tetapi tidak terhad kepada) yang berikut:
  • maklumat mengenai butir-butir peribadi anda seperti nama, gambar, umur, jantina, nombor kad pengenalan pendaftaran negara, nombor pasport atau nombor identiti dokumen yang lain, tarikh lahir, bangsa, etnik, kewarganegaraan, pekerjaan, aktiviti-aktiviti perniagaan, kesihatan fisikal dan mental dan lain-lain;
  • maklumat perhubungan (seperti alamat surat-menyurat, nombor telefon dan alamat e-mel;
  • maklumat pembayaran seperti maklumat kad kredit atau kad debit, termasuk nama pemegang kad, nombor kad, pengeluar bank, negara pengeluar bank, tarikh luput dan butiran akaun perbankan lain;
  • rekod transaksi; dan
  • maklumat mengenai computer anda (termasuk peranti mudah alih) seperti alamat protokol internet, lokasi geografi, jenis pelayar, versi pelayar, system operasi, tempoh lawatan, halaman yang dilihat dan pandu arah laluan laman web dan maklumat lain yang berkaitan dengan anda secara langsung atau tidak langsung apabila anda melayari laman web kami. 
2. BAGAIMANA DATA PERIBADI DIKUMPUL
 
2.1 Kami mungkin mengumpul Data Peribadi anda daripada anda, wakil anda yang diberi kuasa oleh anda, pihak ketiga, atau dari sumber awam termasuk (tetapi tidak terhad kepada) yang berikut:
 
            (i)         apabila anda:
 
  • mendaftar butir-butir anda melalui borang pertanyaan di laman web;
  • mengisi tempahan pembelian atau pertanyaan mengenai produk atau perkhidmatan kami (melalui telefon, secara sendiri atau secara elektronik);
  • berkomunikasi dengan kami secara langsung melalui kami, atau berurusan secara langsung melalui rakan sekerja kami dari organisasi kami berhubung dengan produk dan perkhidmatan kami (secara sendiri, melalui e-mel, telefon atau mana-mana cara lain);
  • menjalankan jenis-jenis urus niaga tertentu seperti pemulangan dan/atau pembatalan perkhidmatan;
  • mengambil bahagian dalam soal selidik dan lain-lain penyelidikan; dan
  • memberi maklumbalas kepada kami;
(ii) daripada ejen yang dilantik oleh kami atau dari pihak ketiga yang berurusan dengan kami;
 
(iii) daripada sumber-sumber lain di mana anda telah memberikan persetujuan untuk pengumpulan dan pendedahan Data Peribadi anda dan/atau jika dibenarkan dari sisi undang-undang; dan
 
(iv) melalui televisyen litar tertutup atau rakaman kamera kamera apabila anda melawat premis kami atau mengambil bahagian dalam sebarang acara kami.
 
3. TUJUAN-TUJUAN PENGUMPULAN, PENGGUNAAN, PENYIMPANAN, PENDEDAHAN DAN PEMPROSESAN DATA PERIBADI
 
3.1 Data Peribadi yang kami kumpul daripada anda mungkin diguna, disimpan, didedah dan/atau diproses untuk pelbagai tujuan, termasuk (tetapi tidak terhad kepada) yang berikut:
 
(i) untuk memproses pendaftaran anda sebagai Pelanggan atau Rakan Perniagaan kami;
(ii) untuk memantau akses ke premis perniagaan kami untuk tujuan keselamatan dan rekod;
(iii) untuk memantau pematuhan dengan peraturan dan dasar dalaman kami;
(iv) untuk berkomunikasi dengan anda;
(v) untuk mengekalkan dan memperbaiki tahap perhubungan pelanggan;
(vi) untuk menilai, memproses dan menyediakan produk, perkhidmatan dan/atau kemudahan kepada anda;
(vii) untuk mentadbir dan memproses mana-mana bayaran atau tuntutan berkaitan dengan produk, perkhidmatan dan/atau kemudahan yang diminta oleh anda;
(viii) untuk membuktikan identiti dan latar belakang anda;
(ix) untuk menjawab pertanyaan dan aduan anda dan menyelesaikan apa-apa isu dan pertikaian yang mungkin timbul berhubung dengan apa-apa urus niaga dengan kami;
(x) untuk memberikan anda maklumat dan/atau kemaskini mengenai produk dan perkhidmatan kami yang ditawarkan oleh kami dan/atau acara-acara yang diaturkan oleh kami dan pihak ketiga terpilih yang mungkin menarik minat anda dari semasa ke semasa;
(xi) untuk memudahkan penyertaan anda dan pentadbiran kami dalam mana-mana acara;
(xii) untuk menyelenggara dan mengemaskini penyimpanan rekod dalaman;
(xiii) untuk menghantar ucapan pada musim perayaan dari semasa ke semasa;
(xiv) untuk menghantar jemputan untuk menyertai acara serta acara pelancaran produk kami;
(xv) untuk mengawasi, mengkaji dan menambah baik acara dan promosi, produk dan/atau perkhidmatan kami;
(xvi) untuk melaksanakan semakan rujukan kredit dan membuktikan liabiliti kredit anda, di mana ia diperlukan, dalam menyediakan anda dengan produk, perkhidmatan dan/atau kemudahan;
(xvii) untuk mentadbir dan menguatkuasa urus niaga komersial anda dengan kami (seperti mendapatkan tender, kontrak bagi perkhidmatan, perjanjian penyewaan);
(xviii) untuk memproses apa-apa bayaran berkaitan dengan urus niaga komersial anda dengan kami;
(xix) untuk memproses dan menganalisis Data Peribadi anda sama ada secara individu atau kolektif dengan lain-lain individu;
(xx) untuk menjalankan penyelidikan atau kaji selidik pasaran, analisis pemasaran dalaman, aktiviti pemprofilan pelanggan, analisis corak dan pilihan pelanggan, perancangan dan analisis perangkaan dan trend berhubung dengan produk dan/ atau perkhidmatan kami;
(xxi) untuk berkongsi mana-mana Data Peribadi anda dengan juruaudit bagi tujuan audit dan pelaporan kami;
(xxii) untuk berkongsi mana-mana Data Peribadi anda selaras dengan mana-mana perjanjian atau dokumen yang anda telah tandatangani sewajarnya dengan kami untuk tujuan meminta nasihat undang-undang dan/atau kewangan dan/atau untuk tujuan memulakan tindakan undang-undang;
(xxiii) untuk berkongsi mana-mana Data Peribadi anda dengan Rakan-Rakan Perniagaan kami supaya secara bersama membangunkan produk dan/atau perkhidmatan atau melancar kempen pemasaran;
(xxiv) untuk berkongsi mana-mana Data Peribadi anda dengan institusi kewangan yang perlu untuk tujuan memohon dan mendapatkan kemudahan (kemudahan-kemudahan) kredit, sekiranya perlu;
(xxv) untuk mengendali, menyelenggara dan mengurus dengan baik perniagaan kami dan hubungan anda dengan kami;
(xxvi) untuk bertindak balas terhadap kecemasan yang mengancam kehidupan, kesihatan atau keselamatan diri anda atau individu lain;
(xxvii) untuk transaksi perniagaan dengan anda;
(xxviii) untuk tujuan pentadbiran dalaman;
(xxix) untuk tujuan audit, pengurusan risiko dan keselamatan;
(xxx) untuk mengesan, menyiasat dan mencegah kegiatan penipuan, kegiatan terlarang atau yang menyalahi undang-undang;
(xxxi) untuk sebarang penyiasatan atau prosiding;
(xxxii) untuk pendedahan demi kepentingan anda atau kepentingan awam;
(xxxiii) untuk membolehkan kami melaksanakan kewajiban dan menguatkuasakan hak kami di bawah mana-mana perjanjian atau dokumen, di mana kami adalah pihak kepadanya;
(xxxiv) untuk memindah atau menyerah hak-hak, kepentingan dan kewajiban kami di bawah mana-mana perjanjian yang ditandatangani dengan kami;
(xxxv) untuk memenuhi apa-apa keperluan undang-undang atau peraturan dan membuat pendedahan di bawah mana-mana keperluan undang-undang, peraturan, arahan, perintah mahkamah, undang-undang kecil, garis panduan, pekeliling atau kod berkenaan kepada kami;
(xxxvi) untuk menguatkuasakan atau mempertahankan hak kami dan hak anda di bawah, dan untuk mematuhi dengan kewajiban kami di bawah, undang-undang, perundangan dan peraturan yang berkenaan; dan
(xxxvii) untuk mana-mana tujuan lain yang adalah sampingan atau tambahan atau untuk menyempurnakan tujuan-tujuan di atas yang tidak secara khusus disebutkan di sini dan/atau dibenarkan dari sisi undang-undang, oleh mana-mana peraturan, garis panduan dan/atau pihak berkuasa pengawalseliaan yang berkaitan,
(semua di atas dirujuk sebagai “Tujuan-Tujuan”).
 
4. PENDEDAHAN DATA PERIBADI
 
4.1 Kami, pada umumnya, menyimpan Data Peribadi anda dengan sulit. Walau bagaimanapun, kami mungkin dikehendaki mendedahkannya kepada pihak tertentu (sama ada mereka berada di atau luar Malaysia), dalam keadaan tertentu, termasuk tetapi tidak terhad kepada:
 
  • orang / syarikat / organisasi yang anda telah bersetuju untuk berkongsi Data Peribadi anda;
  • syarikat induk kami dan Syarikat Berkaitannya;
  • Pelanggan-Pelanggan, Rakan-Rakan Perniagaan dan/atau Syarikat Berkaitan;
  • mana-mana pekerja, pegawai atau penasihat profesional kami yang semunasabahnya perlu bagi mana-mana Tujuan yang dinyatakan dalam Notis PDP ini;
  • penyedia perkhidmatan pihak ketiga seperti penyedia perkhidmatan kemasukan data, penasihat profesional, perunding dan/atau juruaudit, kontraktor, penyedia kemudahan penyimpanan, penyedia perkhidmatan operasi dan penyedia logistik dan institusi kewangan.
  • mana-mana pihak berkuasa kerajaan, awam atau kawal selia; dan
  • bakal syarikat induk atau syarikat induk baru atau anak-anak syarikat kami yang diperbadankan atau daripada penggabungan, pengambilalihan, penyusunan semula Syarikat kami atau mana-mana cadangan korporat yang dilaksanakan oleh kami.
4.2 Kami mungkin perlu memindahkan Data Peribadi anda ke luar Malaysia jika mana-mana pembekal perkhidmatan kami atau Rakan-Rakan Perniagaan kami terlibat dengan penyediaan perkhidmatan mereka yang terletak di negara-negara di luar Malaysia.

5. PERMINTAAN BAGI AKSES DATA PERIBADI
 
5.1 Anda boleh meminta untuk mengakses Data Peribadi anda dalam milikan kami dengan mengemukakan permintaan bertulis ke alamat berikut:
 
   Personal Data Protection Officer
   Trade Link ITE Sdn Bhd (No. Syarikat: 1033543-M)
   A-11-02A, Empire Tower Office
   Empire Subang, Jalan SS16/1
   47500, Selangor, Malaysia
 
   Alamat e-mel: [email protected]
 
5.2 Untuk permintaan bagi mengakses Data Peribadi anda, kami akan menyediakan anda dengan Data Peribadi yang berkenaan dalam masa dua puluh satu (21) hari selepas permintaan tersebut dibuat.
 
5.3 Kami akan berusaha untuk memenuhi permintaan anda dalam masa yang singkat. Jika kami tidak dapat memenuhi permintaan anda, kami akan memaklumkan anda sebab-sebabnya (contohnya, apabila kami tidak dapat mengesahkan identiti anda atau di mana maklumat yang diminta adalah bersifat komersil sulit atau sekiranya kami menerima permintaan berulang untuk maklumat yang sama).
 
5.4 Jika permintaan tidak boleh dipenuhi dalam jangka masa di atas, kami akan memaklumkan anda waktu yang munasabah bila kami akan memberi maklum balas. 
 
5.5 Kami berhak untuk menolak permintaan yang akan menjejaskan keselamatan dan privasi maklumat peribadi orang lain serta permintaan yang tidak praktikal atau tidak dilakukan dengan niat baik.
 
5.6 Bergantung pada skop dan jenis kerja yang diperlukan untuk memproses permintaan akses anda, kami mungkin perlu mengenakan yuran bagi menanggung kos pentadbiran. Ini akan dinilai atas dasar kes demi kes oleh Pegawai Perlindungan Data Peribadi kami. Apabila yuran tersebut akan dikenakan, kami akan menyediakan dokumen bertulis untuk pertimbangan anda. Sila maklum bahawa kami hanya akan memproses permintaan anda sebaik sahaja anda bersetuju terhadap bayaran yuran tersebut. Dalam hal tertentu, kami juga mungkin  memerlukan deposit daripada anda sebelum memproses permintaan akses tersebut. Anda akan dimaklumkan sekiranya deposit diperlukan dalam dokumen bertulis, sekiranya ada.
 
6. PERMINTAAN UNTUK MENARIK BALIK/MENGHADKAN KEBENARAN
 
6.1 Anda boleh meminta untuk menarik balik/menghadkan kebenaran anda yang diberi kepada kami bagi pengumpulan, penggunaan, penyimpanan, pendedahan dan/atau pemprosesan Data Peribadi anda dalam milikan kami atau di bawah kawalan kami dengan mengemukakan permintaan bertulis anda kepada Pegawai Perlindungan Data Peribadi kami di alamat yang disebutkan di atas.
 
6.2 Kami akan memproses permintaan anda dalam masa dua puluh satu (21) hari selepas permintaan tersebut dan selepas itu kami tidak akan mengumpul, mengguna, menyimpan,mendedah dan memproses Data Peribadi anda lagi ataupun menghadkan pengumpulan, penggunaan, penyimpanan, pendedahan dan/atau pemprosesan Data Peribadi anda seperti yang dinyatakan dalam permintaan anda. Walau bagaimanapun, sila ambil perhatian bahawa kami mungkin tidak dapat meneruskan hubungan sedia ada anda dengan kami dan kami mungkin tidak dapat menyediakan produk, perkhidmatan dan/atau kemudahan yang anda perlukan daripada kami atau memaklumkan kepada anda produk, perkhidmatan dan/atau kemudahan terkini kami selepas itu.
 
7. PENTADBIRAN DAN PENGURUSAN DATA PERIBADI
 
7.1 Kami akan berusaha dengan sepenuhnya untuk memastikan bahawa Data Peribadi yang kami simpan mengenai anda adalah tepat, lengkap, terkini dan tidak mengelirukan. Oleh itu, Data Peribadi yang anda berikan kepada kami seharusnya, sejauh mana yang munasabah, tepat, lengkap, terkini dan tidak mengelirukan. Sekiranya anda ingin mengemaskini atau membetulkan Data Peribadi anda yang disimpankan oleh kami, anda boleh mengemukakan permintaan bertulis anda kepada Pegawai Perlindungan Data Peribadi kami di alamat yang disebutkan di atas. Atas permintaan anda, kami akan mengemaskini Data Peribadi anda dengan sewajarnya atau meminta maklumat lanjut dan dokumen sokongan sebelum meneruskan pengemaskini Data Peribadi anda, jika maklumat yang diberikan kepada kami tidak lengkap atau mengelirukan. Kami akan berusaha untuk mematuhi permintaan anda dalam masa yang singkat. Jika kami tidak dapat memenuhi permintaan anda, kami akan memaklumkan anda sebab-sebabnya.
 
7.2 Kami tidak akan bertanggungjawab dalam pergantungan kepada Data Peribadi yang tidak tepat atau tidak lengkap yang diberikan oleh anda kepada kami dan di mana anda tidak memaklumkan kepada kami tentang sebarang perubahan dalam Data Peribadi anda yang anda berikan kepada kami dari awalnya.
 
7.3 Kami akan menyediakan pengawalan keselamatan yang munasabah untuk memastikan   bahawa Data Peribadi anda dilindungi dengan secukupnya dan terjamin. Pengawalan keselamatan yang sesuai akan diambil untuk mengelak daripada berlaku apa-apa akses yang tidak sah, tidak sengaja atau tanpa kebenaran, pengumpulan, penggunaan, pendedahan, penyalinan, pengubahsuaian, kebocoran, kehilangan, penyalahgunaan, kerosakan, pindaan dan/atau kemusnahan Data Peribadi anda. Walau bagaimanapun, kami tidak dapat menjamin keselamatan Data Peribadi anda yang dihantar ke laman web atau e-mel kami (sebarang penghantaran Data Peribadi anda adalah risiko anda sendiri) kerana penghantaran maklumat melalui internet tidak sepenuhnya selamat dan kami tidak akan bertanggungjawab bagi   sebarang penggunaan yang tidak sah atau tidak dibenarkan terhadap Data Peribadi anda oleh pihak ketiga yang keseluruhannya berpunca daripada faktor-faktor di luar kawalan kami.
 
7.4 Kami juga akan menyediakan langkah-langkah tertentu agar Data Peribadi anda di dalam simpanan kami atau di bawah kawalan kami dimusnahkan atau dipadamkan secara kekal apabila kami menerima permintaan anda untuk memusnahkan atau memadam Data Peribadi anda atau sebaik sahaja ianya munsabah untuk mengandaikan bahawa (i) penyimpanan Data Peribadi anda tidak lagi diperlukan untuk Tujuan-Tujuan di mana Data Peribadi anda dikumpulkan dan/atau (ii) penyimpanan Data Peribadi anda tidak lagi perlu untuk apa-apa tujuan undang-undang atau perniagaan.
 
8. PROSES PERTANYAAN/ADUAN
 
8.1 Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan atau aduan berhubung dengan Notis PDP ini ataupun berhubung dengan apa-apa penyalahgunaan atau syak penyalahgunaan Data Peribadi anda, anda boleh mengemukakan pertanyaan atau aduan bertulis anda kepada Pegawai Perlindungan Data Peribadi kami di alamat yang disebutkan di atas.
 
8.2 Apabila anda mengemukakan pertanyaan atau aduan melalui e-mel atau surat, pertunjuk anda kepada perkara subjek di mana ia adalah pertanyaan atau aduan berkaitan dengan Notis   PDP ini akan membantu kami untuk mengurus pertanyaan atau aduan anda secara cepat dengan menyerahkannya kepada kakitangan yang berkaitan di Syarikat kami untuk mengendalikannya. Sebagai contoh, anda boleh memasukkan perkara subjek sebagai “Aduan PDPA”.
 
8.3 Kami akan berusaha untuk mengendalikan sebarang pertanyaan atau aduan anda dengan cepat dan adil.
 
9. PINDAAN/PENGEMASKINIAN NOTIS PDP INI
 
9.1 Sebagai sebahagian daripada usaha kami untuk memastikan bahawa kami mengurus,     melindungi dan memproses Data Peribadi anda dengan sewajarnya, kami akan mengkaji   dasar, prosedur dan proses dari semasa ke semasa. 
 
9.2 Kami berhak untuk meminda terma-terma Notis PDP ini mengikut budi bicara mutlak kami  tanpa memberi notis terlebih dahulu kepada anda. Sebarang Notis PDP terpinda akan dipaparkan di laman web kami.
 
9.3 Anda digalakkan untuk mengunjungi laman web kami (http://www.automex.com.my/Data-Protection-Policy.aspx) dari semasa ke semasa untuk memastikan bahawa anda dimaklumkan dengan jelas akan dasar-dasar terkini kami berhubung dengan Notis PDP kami.
 
10. KONFLIK
 
10.1 Sekiranya terdapat sebarang konflik antara versi Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia dalam Notis PDP ini, versi Bahasa Inggeris akan diguna pakai.
 
11. PENGAKUAN DAN PERSETUJUAN
 
11.1 Kami ingin mengucapkan terima kasih kerana memberikan Data Peribadi anda kepada kami melalui urusan semasa atau sebelum ini. Dengan memberi Data Peribadi anda kepada kami, anda mengakui bahawa anda telah membaca dan memahami Notis PDP ini dan bersetuju dan membenarkan kami untuk mengumpul, mengguna, mengakses, menyimpan, memindah dan memproses Data Peribadi anda seperti yang dinyatakan dalam Notis PDP ini.
 
 
Yang benar,
 
Pengarah Eksekutif